Ergotherapie
Ergotherapie bij kinderen is erop gericht om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling en ze zo zelfstandig mogelijk thuis, op school en vriendjes en vriendinnetjes te laten functioneren.
Dit bijvoorbeeld bij problemen in: de sensorische informatie verwerking (prikkels), schoolse vaardigheden/spel en zelfstandigheid. Ik werk functioneel met het kind aan die activiteiten die hij/zij zelf wil uitvoeren of waarvan ouders en/of leerkrachten het belangrijk vinden dat hij/zij deze kan uitvoeren.
Problemen op het gebied van schoolse vaardigheden/spel: Vind uw kind het moeilijk om te schrijven, is een knutselwerkje altijd een enorme opgave. Heeft uw kind moeite het zich concentreren of zijn spullen te organiseren in de klas? Krijgt uw kind in de klas altijd te horen dat het niet stil wil zitten? Is het moeilijk om te kiezen tussen verschillend speelgoed? lukt het niet om een puzzel te maken? Heeft uw kind moeite met het plannen en organiseren van zijn/haar huiswerk?
Problemen op het gebied van zelfstandigheid: Vind uw kind het moeilijk zich zelfstandig aan te kleden, lukt het niet goed om zelf zijn tanden te poetsen? Is het eten met bestek altijd een gevecht met mes en vork of knoeit uw kind veel? Is uw kind altijd onhandig? Zitten de veters van de schoen altijd in een knoop ipv een mooie strik?
Problemen in de sensorische informatie verwerking: Heeft uw kind moeite met het verwerken van prikkels? Vermijd hij/zij deze, door bv niet te willen vinger verven, tanden poetsen of vind hij het vervelend vieze handen te hebben. Of zoekt hij deze altijd heel erg op, door bv altijd heel wild te stoeien/spelen en veel beweging op te zoeken? Is uw kind door alles afgeleid, of heeft u juist het idee dat er niets binnenkomt?
Als u ja kunt antwoorden op een van bovenstaande vragen dan kan een ergotherapeut uw kind helpen om deze vaardigheden te verbeteren of er beter mee te leren omgaan.
Als u vragen heeft of ergotherapie de juiste therapie is oor uw kind dan kan u altijd contact opnemen met de praktijk.
Ergotherapie kan gestart worden zonder verwijzing van de huisarts of specialist. We starten hierbij met een screening, een intakegesprek en observatie om de problematiek in kaart te brengen. Daarna volgt een advies of voorstel voor behandeling.
Ergotherapie wordt bij de meeste verzekeringen 10 uur per jaar vergoed.